Després de passar més de 2 mesos de “motxillerus” (amb les penúries que això a vegades comporta), vés qui ho havia de dir coneixent-nos, el nostre viatge va fer un gir de 180º en arribar a Lima i trobar-nos amb la família de la Carolina que havien organitzat un viatge “por todo lo alto” en hotels de luxe i desplaçaments en autobusos de 5 estrelles i “servicios turísticos” privats.
Així doncs, vam poder relaxar-nos i deixar-nos portar a tota una sèrie de llocs impressionants que ara us expliquem. Això sí, els horaris apretats propis de tot viatge organitzat (degut al temps limitat que tenien els nostres 2 companys) van modificar substancialment el nostre modus viatgeris (o, com diria la Júlia, vam entrar en un “programita japonés”).
Lima
“Visto y no visto”. Arribem a la capital de Perú després de pagar unes taxes abusives a l'aeroport de Quito (40 dòlars per persona, “que incluso el Presidente paga” com li explicaven al diplomàtic que feia cua davant nostre i que es volia lliurar de pagar la taxa) i ben entrada la nit retrobem la família mig adormida després de 12 hores de vol. Abraçades, petons i els primers intercanvis d'informació abans d'anar-nos-en a dormir per agafar forces pels dies que vindrien.
L'endemà, passeig fugaç pel barri pijo de Lima (Miraflores) fins a veure el Pacífic i de seguida cap a l'estació d'autobús, destí Paracas.
Islas Ballesta i Paracas
I quin hotelàs ens hi esperava!
Això sí, amb poca estona per gaudir-ne i amb una temperatura massa baixa com per poder submergir-nos en les seves piscines paradisíaques, l'endemà, en un vaixell que es movia menys del que ens havien dit (per sort, vam fer poc cas de les advertències i vam esmorzar com uns sultans en el buffet lliure de l'hotel), visita a les illes Ballesta (prèvia visualització del canelobre, una més de les enormes figures enigmàtiques que hi ha en aquest país i, tot i les diverses teories que existeixen per explicar-lo, la que més ens va convèncer era el tribut a l'ús reiterat que les antigues comunitats devien fer del cactus al·lucinogen),
on vam contemplar multituuuuuud d'ocells, lleons marins i fins i tot alguns pingüins Humboldt.
I després d'una estona de descans passejant pel passeig marítim i recollint petxines sense parar, vam visitar la reserva nacional de Paracas, on ens esperaven uns paisatges propis d'un altre planeta i platges desertes amb sorres de colors sorprenents:
I l'endemà ens esperava una altra de les meravelles d'aquest país: les estrambòtiques figures gegants gravades a la terra encara no se sap per qui ni per què, les quals vam sobrevolar en una avioneta per nosaltres quatre:
Arequipa
Següent parada: la ciutat blanca, a la qual arribem després de passar tota la nit a l'autobús (i mira, fins i tot pels més pessimistes, no va ser tant greu, que van poder dormir i tot). El “city tour” amb el nostre estimat guia Elfer (“tengo una idea”, i a cada nova ocurrència canviava l'itinerari i la situació empitjorava) incloïa el mercat municipal, el convent de Santa Catalina, la catedral (que no vam poder visitar al matí -sí a la tarda en el nostre temps lliure- degut al seu improvisat canvi de ruta) i diversos miradors de la ciutat i de les muntanyes volcàniques que l'envolten.
Tanmateix, també s'ha de reconèixer que el senyor Elfer ens va fer algunes bones recomanacions, com el restaurant on vam poder degustar especialitats de la regió -rocoto relleno, cuy i alpaca- i la visita a una botiga-museu on vam acariciar i fotografiar de ben a prop els camèlids autòctons del país -llames, alpaques i guanacos-). A la foto se'ns veu amb la Canelita, una jove alpaca:
Reserva Nacional Salinas i Aguada Blanca
I seguint amb el nostre ritme vertiginós, l'endemà canvi d'escenari un altre cop per recórrer la reserva nacional d'alpaques, llames i el camèlid sudamericà que ens faltava: la vicunya, que només pot viure en estat salvatge, i la llana de la qual és la més valorada en el mercat per la poca quantitat que se n'extreu cada any (200gr per animalet).
Colca
I després de passar la nit a l'allotjament més luxós de tota la ruta, incloent un relaxant bany a les termes del propi hotel sota les estrelles andines,
Impressionats pel vol de l'animal, vam seguir per la ruta a través de la vall, on ens esperaven les terrasses de postal:
Llac Titikaka
I una altra de les fites mítiques del nostre viatge pel Perú, el llac més alt del món, era el nostre següent destí. I tot i que la vida al llac ja no és el que era (pobres “Uros”, com s'han de veure avui en dia els últims parlants d'aymara del país, cantant “vamos a la playa oh oh oh oh” cada cop que marxa una embarcació de la seva illa-casa, per la qual deixen passejar a tots els turistots a canvi d'uns quants soletes...),
la visita a l'illa de Taquile (una de les principals del llac), ens va proporcionar unes vistes espectaculars del Titikaka (això sí, amb alguns shows pel turista durant el dinar),
prèvia pujada extenuant fins al centre neuràlgic de l'illa, i posterior baixada, de més de 500 graons, de nou fins a l'embarcació que ens havia de dur fins a Puno, on ens allotjàvem i una sorpresa esperava a l'Albert........ FELIÇ ANIVERSARI!!!! és el que van cridar tots quan va entrar a la festa improvisada a l'habitació després del sopar. I a més dels regals, la celebració incloïa un muuuunt de pastissos de xocolata per triar i remenar, que l'homenatjat va poder tastar abans de decidir quin(s) preferia per degustar-lo(s) ell solet:
Per cert, gràcies Enric per la foto i la companyia, tant en aquest dia (qui t'ho havia de dir que celebraries un aniversari a la vora del Titikaka!) com en la resta del viatge.
I a bord de l'Inka Exprés vam recórrer el camí ple de llocs interessants que separa la ciutat de Puno de la capital de l'antic imperi Inca, Cusco. I pel camí vam començar a descobrir com vivia el poble Quechua abans de que els desafortunats conqueridors espanyols arribessin a evangelitzar-los i a imposar-los els seus costums, tot carregant-se una cultura que van titllar de primitiva, però res més lluny de la realitat, ja que els inques donaven mil voltes a la cultura hispànica tant pel que fa a l'agricultura, com a l'arquitectura i l'astronomia!
Cusco
I finalment arribem al melic del món, o almenys això és el que creien els fundadors de l'imperi inca: Qosco, una ciutat preciosa, a 3.400 metres d'altitud, plena de reminiscències inques i també colonials espanyoles (desafortunadament, les segones a vegades estan construïdes damunt de les primeres).
Després d'una nit en què vam tornar a celebrar l'aniversari de l'Albert amb el sopar al restaurant més in de Cusco, el Cicciolina -el nom no fa justícia a la qualitat del menjar i no hi havia sessió de topless ni res semblant...- i els primers pisco sours i uns macchu picchu (beguda pròpia de la ciutat amb els colors de la seva bandera),
l'endemà vam fer el city tour amb el nostre guia de nom mitològic (Ulises), que va incloure la visita a tot un seguit de ruïnes inques (Q'oricancha, Q'enqo, Sacsayhuaman, Puca pucara i Tambomachay) on vam poder contemplar l'esplendor i espectacularitat de les seves edificacions:
Valle Sagrado
Tot seguit, ens vam endinsar a la vall que ens havia de dur fins a la joia de la corona: el Machu Picchu. La vall sagrada alberga tota una sèrie de poblacions que encara mantenen l'estructura urbanística pròpia de la cultura dels quechua.
A més, durant el trajecte vam tenir una nova demostració de la modèstia que caracteritza els països d'aquesta zona. Segons l'heroi mitològic, a la vall s'hi conreen més de 5.000 espècies de patates (!!), i és que el nombre de papas que s'ubiquen a la vall no ens ha acabat de quedar clar: ha oscil·lat entre les 150, les 350, les 1.500, les 3.000 i els 5 milers. Que eren moltes, d'acord, però una mica meś de precisió si us plau :)
Per acabar el dia, vam visitar les ruïnes del complex arqueològic-temple d'Ollantaytambo, un dels més vistosos que havíem vist fins llavors, bon aperitiu del que ens esperava l'endemà. El complex servia com a barrera d'entrada a les diverses expedicions bèl·liques que volien arribar als tresors que s'amagaven més enllà i que eren dels més valorats per la cultura inca.
Per cert, des d'aquí és on es pot iniciar el "camí inca" que du fins al Machu Picchu, això sí, havent reservat, com a mínim, amb 6 mesos d'antelació!
Machu Picchu
I una de les 7 noves meravelles del món es mereixia la matinada que vam haver de fer per arribar-hi ben d'hora i aprofitar el matí tot passejant entre els seus carrers i edificis: AJ-PECTACULAR!!!!! Tot i que el visitant ja sap què hi va a veure, és impossible no quedar-se impressionat per la ubicació de la ciutat, la bellesa de l'entorn i la perfecció de les seves construccions (que, entre d'altres, han suportat nombrosos terratrèmols, el saqueig d'alguns vandals i incendis provocats pel lladre Hiram Bingham, el proclamat "descubridor del Machu Picchu", tot i que descobrir un lloc en el que hi estava vivint gent és força discutible).
És a dir, que tot i les nostres altíssimes expectatives ens va costar una bona estona deixar d'estar literalment bocabadats des de que vam contemplar per primera vegada les mítiques ruïnes. Si no ens creieu, jutgeu vosaltres mateixos/es:
L'Albert, més que bocabadat, va quedar "desmaiat" de tanta bellesa...
L'endemà, vam tornar a pujar al Machu Picchu, aquest cop per arribar una mica més lluny i contemplar-lo des d'una altra perspectiva, tot enfilant-nos al Huayna Picchu (o "muntanya jove"). El sacrifici no només incloïa una pujada meś que extenuant per l'empinat camí, sinó que hi heu de sumar que aquell dia els dos intrèpids protagonistes d'aquest bloc vam haver de llevar-nos a les 3.45h. per assegurar-nos un lloc entre les 400 persones que autoritzen a pujar a la muntanya cada dia (dividits en dos torns). Això sí, el sacrifici va valdre molt la pena!
I de tornada a Cusco des d'Aguas Calientes (poble d'entrada al Machu Picchu), vam ser protagonistes (alguns més que d'altres, eh Sergi?!) d'una revolta popular provocada pels problemes mecànics que va patir el nostre tren i que ens van tenir aturats a les vies durant més de 3 hores. Entre d'altres, la revolta va incloure la immobilització de quatre trens ja que la gent "se puso brava" i vam decidir ocupar les vies fins que ens garantissin la substitució de la locomotora "malograda". Encara no entenem com l'endemà no vam ser portada dels diaris.... especialment el Sergi, aclamat com "el español revolucionario" en algun dels seus exaltats discursos (per patiment de la Rosa Maria, que s'ho mirava des de dins del tren...).
I ara, mentre ens relaxem uns dies a Cusco i organitzem la nostra aventura boliviana, no podem acabar aquesta entrada sense agrair a la Rosa Maria i el Sergi els bons moments que hem passat aquests dies. Moltes gràcies per compartir un tros d'aquest viatge amb nosaltres! Fins aviat!
Eiii!!!
ResponEliminaM'havia promès a mi mateixa no fer cap comentari fins que no arribéssiu a Uruguai..., però no m'he pogut resistir!! :)
Us felicito; com a escriptors sou genials i llegir-vos em transporta a una altra dimensió... Seguiu gaudint del viatge i explicant-ho així de bé.
Un petonàs!!!!
PD: Carolina, trobo a faltar un soparet dels nostres!!! Torna, eh!!????
Hola i Hola i Hola:
ResponEliminaCom m'agrada tot el que escribiu!!
Que bé que esteu els 4 en les fotos, es que crec que som una gran família i molt bons amics.
Que maco tot el que ensenyeu.
Apa Albert, que bé, pastís de xocolate ( diferents) i doble celebració, t'ho mereixes.
Fins aviat. Us trobem a faltar però amb el blog es com si estiguessim una mica més a prop.
Petons , petons i més petons.
Fa 5 dies jo era també al Titicaca, però a la part boliviana. Vam pensar d'anar cap a Puno, però ho vam descartar per això de ser massa turístic. Si decidiu visitar el titicaca bolivià, quedeu-vos a dormir a l'illa del Sol, però sense la visita turística i quedant-vos a la part nord de l'illa!
ResponEliminaAra puc assegurar que tot el que poseu té molt a veure amb la realitat. Viatjar amb vosaltres ha estat un plaer en molts sentits. És veritat que dóna gust llegir el que escriviu perquè relata molt bé el que heu fet.
ResponEliminaLa tria de fotos molt bona.
Ja us estic trobant molt a faltar.
Geniaaaaaaaaaaaaaaal descripció de nou de tot el que aneu visitant, quina manera d'ambientar-nos en un viatge que no estem fent però que sí que estem vivint!!!
ResponEliminaM'ho crec tot, ho disfruto tot i n'espero més!
Petons,
Ig
Albert fill menja una mica!
ResponEliminaAstupendu Nasca i Machu Picchu, atrapen...
La Giordanino....
ResponEliminaQuins sorpresa trobar-vos amb amb el teu germà i ta mare Carolina. De segur que el ritme del viatge amb ells va ser una altra història, he?
De tant pujar muntanyes i anar amb bici, després no podré tornar al gimnàs amb tu, al menys al aquagym.
Moltes petons, m'encanta el vostre blog i gaudeixo amb els vostres relats, són fantàstics!
Muac. SG
Atención: dícese de "programita japonés" siempre y cuando no hayan hoteles de lujo con baños termales y pasteles de chocolate al libre albedrío. Se deniega el término para esta ocasión y con las caras de felicidad que se os ve en las fotos aún cuela menos.
ResponEliminaMi tío Arnaldo ya está colocando las 327 bombillas de colores en su jardín para recibiros en Cañada de Gómez el 31 de diciembre y se enciendan al unísono pasadas las 12 campanadas. Espero os venga de paso en la ruta sureña. A mí sí.
Más besos para los dos guapos!