Pàgines

dimecres, 22 de setembre del 2010

BOLÍVIA (II): Carretera de la Muerte / Coroico / Rurrenabaque


Carretera de la Muerte


I com a bons "gringos" que som, no podíem deixar de fer una de les principals atraccions turístiques de Bolívia: la baixada en bici per "la carretera de la Muerte", un descens de més de 60 quilòmetres des dels 4.700 metres d'altitud (la Cumbre) fins a 1.200 metres, a Yolosa.

I tot i algun recel per part de la Carolina, després d'una recerca intensa per trobar una companyia que ens oferís les màximes garanties de supervivència i ben equipats com si anéssim a la Lluna, vam iniciar el descens des de la Cumbre, envoltats de muntanyes nevades i amb un grup composat per nosaltres dues i un noi francès, l'Eric. La baixada s'inicia amb un tram en asfalt bastant senzill, i al cap d'una mitja horeta s'agafa el trencall cap a l'antiga carretera (degut a l'alta sinistralitat, que aquesta registrava la majoria de cotxes i camions ja circulen per una via de nova construcció) i es comença a gaudir (o a patir) de la baixada pel famós tram.

El paisatge és impressionant: es passa d'unes muntanyes pelades i nevades a una vegetació tropical ben verda, tot i que mirar el paisatge pot ser perillós: com ens advertia el nostre guia "no hay margen para el error". cosa que la Carolina tenia ben clara, i apretava tant els seus sorollosos frens que els ocells se n'anaven volant a mesura que ella descendia! Tot un espectacle! Travessant cascades, i ben acompanyats d'un sol esplèndid, vam poder experimentar com la temperatura anava augmentant (i molt) a mesura que baixàvem d'altitud i, finalment, vam arribar sans i estalvis a Yolosa, punt final del trajecte, on vam pujar de nou a la movilidad per anar fins a Coroico, on ens esperava un dinar ben merescut!






Coroico


I com que tothom ens havia dit que Coroico era tant maco que valia la pena quedar-s'hi i no tornar a La Paz després del descens en bici (com fa la majoria de la gent), vam decidir seguir aquest consell i ens hi vam quedar, però no a qualsevol lloc, no, sinó al paradís dels hotels! (gràcies a l'excel·lent recomanació de l'Ariadna, una amiga del Papell que està a La Paz treballant com a voluntària/becària des de fa uns mesos). L'hostal "Sol y Luna" era una meravella!!!, construït enmig del bosc, en un terreny enorme que va adquirir una europea i que va sembrar de cabanyes i petits apartaments amb molt bon gust, juntament amb un parell de piscines d'aigua congelada.


I a part del preciós hostal, Coroico també ens oferia una sèrie de caminades esplèndides pel seus voltants, enmig de la vegetació tropical que caracteritza aquesta zona de la regió dels Yungas. Nosaltres vam optar per la ruta de les cascades, tot i que hem de dir que la caminada va ser una mica fiasco, perquè just en aquesta època, prèvia a l'inici de la temporada de pluges, les cascades eren ben minses...; tanmateix, la diversitat de papallones que vam veure, el passeig enmig dels cultius de coca i les vistes de les valls que envolten Coroico (tot i el fum causat per la massiva crema de selva que fan aquests bolivians, aiii!!!) van fer que estiguéssim més que satisfets amb la caminada. I parlant d'incendis, hem de dir que vam col·laborar activament en l'extinció d'un d'aquests que ens vam trobar enmig del camí i que ens barrava el pas, ja que mentre esperàvem que s'extingís completament, va revifar de sobte just a la nostra vora i vam haver d'actuar com uns voluntaris més. Coses de Bolívia!


Rurrenabaque - Reserva Serere

I després de 14 hores d'autobús per una carretera tan o més perillosa que la que havíem baixat en bici (sort que la majoria del trajecte era a la nit i no vèiem per on transitàvem), vam arribar a Rurrenabaque, porta d'entrada a la selva boliviana.

Però abans de poder-nos endinsar a la jungla, el destí ens deparava un petit contratemps........ la salmonel·la, que d'un peix la mar de bo en el suposat millor restaurant del poble va passar a l'estòmac de...... la Carolina!!! Tot i el dolor intens que patia (i que intentava pal·liar amb posicions estrambòtiques), al Papell li va costar unes quantes hores convéncer-la d'anar al metge, fins que finalment hi vam anar i amb unes anàlisis de sang van determinar la causa del patiment. Uns bons antibiòtics i unes quantes gotes de calmant ens van permetre que al cap de 3 dies finalment poguéssim aventurar-nos cap a la selva.

I aquí ens hi esperava l'eco-lodge de Madidi Travel, unes cabanes construïdes enmig de la vegetació i la fauna de la reserva Serere, en les que no hi havia electricitat però on la natura que t'envoltava a totes hores compensava qualsevol incomoditat. Els sorolls a la nit eren impressionants!!!!


I durant els tres dies que hi vam passar, enmig de núvols d'insectes i d'una calor gairebé asfixiant, vam caminar un munt per contemplar la natura en tot el seu esplendor i veure tot tipus d'animals salvatges (micos, óssos formiguers, "capivares", papallones gegants, caimans, tortugues, iguanes, i multituuuuuuud d'ocells, que anàvem identificant gràcies al nostre bon guia Heriberto). També vam poder beure de nou aigua directament de la "uña de gato" (un tronc d'arbre), i navegar, tot remant nosaltres mateixos, pels diversos llacs que hi ha dins de la reserva. Això sí, cap dels peixos que hi viuen va voler picar el nostre ham la tarda que hi vam intentar pescar...... o sigui que ens vam quedar amb les ganes de menjar piranya.





I l'últim dia, per goig de la Carolina, vam dedicar algunes hores a l'elaboració d'artesania local, gràcies a la perícia del nostre amic Heriberto i la inestimable ajuda del lloro de la casa.


7 comentaris:

  1. Hola guapos!
    Quina canya Bolívia! Ja m'entren ganes d'anar-hi amb aquestes vegetacions, excucions i animalons... si és molt millor que Costa Rica!
    Després d'aquesta aventura ja no hi ha res que us pari!
    Petons,

    La Giordanino

    ResponElimina
  2. Aspactacular tot, què bo!!!!
    Poor Carolina, espero que lo de la salmonel·la ja hagi estat superat del tot!
    Molt macos amb la bicicleta, encara que qualsevol demostra que sou vosaltres, tan disfressats, jo crec que eren actors! No hay margen, si et despistes et despenyes bastant avall! ;-DDD
    Què bo lo de la piragua, i jo casi que d'això de menjar piranya passo! ;-p
    Una abraçada, herois meus!!
    Ignasi

    ResponElimina
  3. !que fantástico viaje! Carolina me dejas parada de tu valentia con la bici, a mi creo que me daría pánico hacer esas bajadas. A lo mejor os estais preparando para la proxima vuelta a España...
    Un beso muy grande
    Chelo

    ResponElimina
  4. Mare meva: quina por veure-us per aquella carretera i amb aquells penya-segats, ai senyor. Us envejo molt els llocs que vau escollir per descansar, que maco, quina pau. El Albert segur que estava llegint per la posició i la Carolina es un munt de fotogénica, treballant i tot surt guapíssima. Sort que no vau menjar piranya perque segur que torneu a agafar un altre infecció. Bona sort i seguiu així, ens feu molta enveja i estic molt i molt orgullosa de vosaltres. Mils de petons i abraçades

    ResponElimina
  5. Que passa nens!!!! joder vaya vidorra que us foteu!!! em sap greu haverme perdut tants posts!!! prometu seguir-vos de més aprop, que sino, us desmadreu!!!

    Patooons i abraçades des de Dublin!!!!
    Ricard

    ResponElimina
  6. soc el Nestor!!! me he reído como hacia mucho no lo hacia viendo a la Caro tirarse al suelo mientras intentaba esquiar. Esta es un video de Brasil
    Me ha encantado escuchar y ver las historias de vuestra aventura.
    Qe suerte que hoy pude tener esta oportunidad ya que lo del baño de Bruno no fue muy exitoso que digamos.
    Yo ya soy un escenografo famoso. El 1 de octubre debute como tal en la reinauguracion del teatro Gaudi. Esa parte se las contare en Argentina si es que vosotros me lo permitis. Porque es como si ya vivera esos momentos sentados alrededor de una mesa en lo de los Mayer todos atentos a las mil anecdotas que habrán reunido en este norte que se han fijado por el sur.
    Les mando un beso muy largo y de verdad que me alegro un montón por esta experiencia de vida que estais atravesando

    ResponElimina
  7. Caraaaaam!!! no us esteu perdent resss eeh!!! jejeje!
    nosaltres després de tot, ja estem a l'Argentina, a terra de vins i oli d'oliva!! (quants records!jejeje)
    que gran que ens hagueu posat al blog i tot!!:D
    apa, aviam si encara ens tornarem a trobar per Argentina, quins plans teniu?
    Una abraçada!
    Marta i Jordi

    ResponElimina